Infrarood sauna's: alles wat u moet weten

Hoe gebruik je de infrarood sauna?

Reserveer allereerst rustig de tijd: in een half uur tot drie kwartier kun je een weldadige saunasessie ondergaan. Tijdens een sessie in de infraroodsauna kun je flink gaan transpireren. Je poriën verwijden zich, zweetklieren worden geactiveerd en je lichaam wordt gereinigd. Drink daarom voldoende water, vóór en na de saunasessie. Je bewaart daarmee het evenwicht in je vochtbalans. Gebruik een dubbelgevouwen handdoek om lekker te zitten en leg er ook een op de cabinevloer om het zweetvocht op te vangen. Uitgangspunt is dat je de sauna zonder (onder)kleding gebruikt. Kleding houdt nl. een deel van het infrarood tegen en dat resulteert dan niet in de allerbeste ontspanning en therapie. Neem na je saunasessie een korte rustpauze voordat je je lichaam afspoelt onder een lauwwarme douche.

Voorverwarmen en duur van een sauna sessie

ij adviseren je om de infraroodsauna 5 tot 10 minuten vóór het gebruik aan te zetten. De temperatuur in de cabine is dan gestegen tot een aangenaam niveau van zo’n 30-35 graden C°. Ideaal om je sessie te starten. De duur van een sessie wordt natuurlijk ook bepaald door je persoonlijke voorkeuren en je eigen tijdschema. Maar in zijn algemeenheid geldt dat je alle voordelen van een infraroodsessie zult ervaren als je die zo’n 25 à 35 minuten laat duren. Je kunt dan volledig ontspannen; je lichaam en huid reinigen en pijnklachten reduceren.

  • Voorverwarmen infrarood sauna: tussen 5 en 10 minuten
  • Gebruiksduur infrarood sauna: tussen 25 en 35 minuten per sessie

De ideale temperatuur voor de infrarood sauna

Je stapt dus in je infraroodcabine met een aanvangstemperatuur van zo’n 30-35 graden C°. Deze temperatuur stijgt tijdens je sessie tot de maximumtemperatuur van ongeveer 65-75 graden C°. Gemiddeld stijgt de temperatuur met ongeveer 1 tot 1,5 graad C° per minuut. Vind je dat de temperatuur in de infraroodsauna te hoog is opgelopen, dan heb je de mogelijkheid deze lager in te stellen op bijvoorbeeld 50 graden C°. Iedereen kan heel eenvoudig zijn eigen, maximale voorkeursinstelling toepassen, maar toch is het beter om de hogere temperatuurinstelling te handhaven. Loopt de temperatuur voor je gevoel te hoog op: zet dan de deur open. Het grote voordeel daarvan is dat de stralers gewoon hun werk blijven doen en jij de volledige infrarood stralingswarmte blijft ervaren, terwijl de temperatuur niet verder stijgt of zelfs een beetje daalt.

Verschillende soorten stralers

In onze cabines zitten verschillende soorten stralers: standaard passen we carbon- en intense stralers toe. De carbonstralers zorgen voor een milde warmteverdeling in de cabine en de intense stralers voor een goede dieptewerking op je lichaam. Als extra optie kan ook een full spectrum straler toegepast worden als je een meer intensieve of therapeutische werking op je gewrichten en spieren wilt realiseren. Wij raden je aan voor elke straler afwisselend een aantal minuten plaats te nemen, zodat je van alle kanten het weldadige infrarood op je lichaam ervaart. Na enkele sessies voel je zelf wel aan in welk “zitschema” je het beste ontspant en je de beste werking op je spieren en gewrichten realiseert. Zo creëert iedereen, individueel, zijn of haar optimale saunasessie

Infraroodcabine ook voor dagelijks gebruik?

Ja, je mag de infraroodcabine zeker dagelijks gebruiken, maar zorg er altijd voor dat je vóór (eventueel tijdens) en na de infraroodsessie voldoende water drinkt! We hebben bij SuperSauna veel klanten die reumatische klachten hebben en de infraroodsauna gebruiken voor pijnverlichting en ontspanning. Een groot aantal van hen gebruikt de infraroodsauna zelfs twee keer per dag: in de ochtend om de dag beter door te komen en in de avond om beter te slapen. Ze maken hun sessies dan meestal wel iets korter, namelijk zo’n 20 tot25 minuten per keer i.p.v. 30 tot 35 minuten per sessie.

Infrarood sauna na het intensieve sporten

Infraroodsauna’s worden steeds vaker gebruikt na het sporten. De reden hiervoor is dat een infraroodsaunasessie voor een sneller spierherstel zorgt en tot minder spierpijn leidt. Het gebruik van de sauna verbetert de bloedcirculatie en verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed. Juist hierdoor herstellen je spieren sneller na een intensieve training. Ook zorgt de infraroodwarmte voor een betere spier-ontspanning, minder stijfheid en meer souplesse. Neem even tijd voor een goede cooling down, zoals je ook een warming-up doet.

Welk onderhoud moet ik doen na gebruik van de infrarood sauna?

Een infrarood sauna heeft weinig onderhoud nodig. De houten binnenwand van al onze infraroodcabines is onbehandeld en moet ook onbehandeld blijven. Het speciaal geselecteerde hout (Red of White Cedar) moet kunnen “ademen”. We adviseren om altijd (per persoon) een handdoek op de grond te leggen en een (dubbelgevouwen) handdoek op de saunabank. Na het gebruik van de infraroodsauna, haal je de handdoeken eruit en laat je de deur open staan. De cabine kan dan goed luchten. Canadees Red Cedarhout, zoals wij dat toepassen, heeft één heel groot voordeel: deze houtsoort is van nature schimmel- en bacteriedodend. Je hoeft daar praktisch niets aan te doen. Als je de binnenzijde van de sauna periodiek afneemt met een natte doek met wat groene zeep dan is dat voldoende voor een goede hygiëne. Is er een andere houtsoort toegepast, dan kun je voor een betere hygiëne een speciaal saunakussen op de bank leggen. Deze kussens zitten niet alleen lekker, maar ze zorgen er tevens voor dat er geen transpiratievocht in de bank trekt. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om de binnenkant van de infraroodsauna een keer per jaar licht op te schuren met een fijn schuurpapier. De uitstraling is dan weer als nieuw. Daarnaast kun je bij Supersauna een speciale saunacleaner aanschaffen om de infraroodsauna te reinigen. Dit is vooral van belang als je kiest voor een infraroodsauna waarvan binnenkant is gemaakt van een andere houtsoort dan Red Cedar.

Mogen mijn kinderen ook mee in de infrarood sauna?

Kinderen mogen ook gebruik maken van de infraroodsauna. Het is goed voor de ontwikkeling van hun immuunsysteem; de gezonde ontwikkeling van hun huid, en heeft dezelfde positieve effecten die volwassenen ervaren. Het is natuurlijk wel beter als ze het gebruik onder toezicht (of samen) met de ouders of volwassenen doen. Kinderen gaan meestal wel wat minder lang in de sauna. Als een volwassene gemiddeld 30 minuten gebruik maakt van de infrarood sauna, adviseren wij om voor kinderen een sessie van ongeveer 20 minuten aan te houden, evt. met een muziekje.

Kan ik met spataderen in de infrarood sauna?

Directe warmte op spataderen kan onprettig aanvoelen. Veel mensen willen daarom geen warmte of infrarood op bijvoorbeeld de kuiten. Daarom zijn alle infraroodsauna’s van SuperSauna zijn uitgerust met een aan-/uitschakelaar voor de straler die het gebied rondom de kuiten bereikt. Wil je in dat gebied geen infraroodstralingswarmte op je lichaam laten inwerken, dan zet je ‘m gewoon uit. En dan kun je met spataderen toch gewoon gebruik maken van de infraroodsauna.

Afvallen door gebruik infrarood sauna, is dat mogelijk?

Het lijkt misschien een beetje raar: stilzitten, lekker ontspannen niksdoen, en toch calorieën verbranden en daardoor afvallen. Tijdens een infraroodsessie reageert je lichaam op de hogere omgevingstemperatuur door te gaan koelen en dan gaan de bloedsomloop en hartslag omhoog. Je verbrandt dan een extra hoeveelheid calorieën. Hoeveel? Dat is voor iedereen verschillend, maar je kunt het zelf goed meten. Veel smartphones hebben tegenwoordig een hartslagmeter en als je een meting doet, zul je zien dat de hartslag tijdens de infraroodsessie stijgt.
Voor een meer dan gemiddelde calorieverbranding adviseren wij de infraroodsauna wat langer voor te verwarmen (tot ongeveer 15-20 minuten). Hierdoor is de aanvangstemperatuur van je saunasessie hoger en moet het lichaam direct harder aan de slag om af te koelen. In tegenstelling tot veel andere sauna’s kunnen de sauna’s van Supersauna worden ingesteld op een hogere maximumtemperatuur van wel 75 graden C° in plaats van zo’n 60 à 65 graden. En hoe hoger de temperatuur, hoe harder het lichaam moet werken om te koelen en hoe meer calorieën er worden verbrand. Je begrijpt natuurlijk dat het gewichtsverlies niet onbeperkt plaatsvindt en dat je ook andere dingen moet doen om af te vallen. Zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Het is in deze situatie wel belangrijk dat je kiest voor een lange golf infraroodsauna (IR-C). Onze Infraheat carbonstralers, die we in nagenoeg alle infraroodsauna’s toepassen, leveren juist dit IR-C.

Zwangerschap, ouderdomskwalen en hartproblematiek

Wanneer je weet of vermoedt dat er iets bijzonders of afwijkends met je lichaam aan de hand is, moet je even pas op de plaats maken. Het is natuurlijk sowieso raadzaam om in een dergelijke situatie je huisarts te consulteren. Zeker als je dan ook nog eens overweegt om de sauna te gebruiken. Ben je zwanger, heb je een hartprobleem of ervaar je specifieke klachten die met de ouderdom samenhangen, win dan eerst advies in bij je huisarts. Het is op zo’n moment misschien beter het gebruik van een infraroodsauna wat minder intensief te doen of even uit te stellen. Van de andere kant: zit je tegen een flinke verkoudheid aan, dan kan een saunasessie juist heel goed zijn. In ieder geval: raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Gezondheidsvoordelen van een infrarood sauna

Tijdens een warme zomerdag ervaren we de weldaad van de zonnestralen op onze huid. Een infraroodcabine van Supersauna werkt op dezelfde manier als de zon: je krijgt volop positieve energie! Dit geeft je het gevoel dat je gezond en fit bent. Je voelt je lekker. De infraroodstralers van een infraroodcabine zorgen ervoor dat de warmte je huid binnendringt. Ze hebben een betere dieptewerking dan een traditionele sauna. De warmte bereikt je spieren en gewrichten en je kunt daar zelf sturing aan geven. Klinische studies tonen aan dat infraroodwarmte verlichtend werkt bij spier- en gewrichtspijnen. Je klachten verminderen of verdwijnen zelfs helemaal. Omdat je in een infraroodcabine ook flink transpireert, voer je afvalstoffen af, reinig je je lichaam en verbeter je je weerstand. Dat doe je normaal gesproken ook op allerlei manieren, maar minder en veel langzamer. Wist je dat je in een infraroodsauna tot zeven keer méér gifstoffen kwijt raakt?! In een infraroodsauna kun je perfect ontgiften, zoals bijv. in het boek ‘Detoxify or Die’ van Sherry A. Rogers staat beschreven. Zo ook, kan een beginnende verkoudheid of aankomend griepje heel goed bestreden worden met een sessie in de infraroodsauna. Verder zijn er verschillende huidproblemen die flink afnemen of verdwijnen door het gebruik van de infraroodsauna. Nieuwsgierig naar wat een infraroodsauna allemaal kan betekenen voor uw gezondheid?

Bronnen
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/str.45.suppl_1.tmp94
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure/classes-of-heart-failure
https://www.ucsfhealth.org/conditions/heart_failure/treatment.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5873965/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19602651
https://www.healthline.com/health/vasodilation#causes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4961993/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/diagnosis-treatment/drc-20373148

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's