Heeft een infraroodcabine een heilzame werking op de ziekte van Bechterew?

Wat is de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening waarbij ontsteking van gewrichten in de wervelkolom en het bekken kunnen leiden tot stijfheid en pijn. Ook kunnen er in andere organen symptomen optreden. Deze ziekte komt vaker voor bij mannen dan vrouwen en het begint meestal tussen het 13e en 35ste levensjaar.

Wanneer er geen behandeling plaats vindt zullen de wervels langzamerhand aan elkaar vast groeien, dit noemen ze ook wel de “bamboo-spine”. Hierdoor vermindert de mobiliteit van het lichaam en zal de wervelkolom op een gegeven moment ook krom groeien. Het is dus voor een patiënt belangrijk om de rug elke dag goed te trainen en recht te houden. Door middel van ontstekingsremmende middelen, fysiotherapie, aangepaste meubelen en aangepaste schoenen wordt deze ziekte ook gedeeltelijk behandeld. Maar ook een infraroodcabine / infrarood sauna kan uitkomst bieden.

Hoe kan een infrarood sauna een positief effect hebben op de ziekte van Bechterew?

Een patiënt die aan die ziekte van Bechterew lijdt kan een zeer positief effect hebben door het gebruik van een infraroodcabine. Het soepel maken van de wervelkolom door het gebruik van infrarood wordt als zeer aangenaam ervaren. Doordat u met uw rug recht voor de infraroodstralers gaat zitten heeft u een directe werking op de wervelkolom. Daarnaast is de rug ook de beste plaats om infrarood te ontvangen en via de bloedsdoorstroming gaat de werking van infrarood ook naar de rest van het lichaam.

Wanneer u enkel de reguliere infraroodstralers gebruikt ziet u dat echt voornamelijk de ruggenwervel en de spieren en gewrichten daar omheen worden behandeld door de infrarood straling. Een combinatie van de Infraheat ™ stralers levert daarnaast ook een opwarming en behandeling van de gehele rug op, iets wat dus nog een aangenamer en beter effect geeft op mensen met de ziekte van Bechterew. De rug is namelijk de zwakke omgeving welke behandeld moet worden en door verantwoord infrarood gebruik heeft dit bij heel veel klanten baat.

De infraroodcabine kan in de ochtend gebruikt worden als een soort van warming-up voor de gehele dag. Doordat u de spieren en gewrichten rondom de pijnlijke wervelkolom behandelt geeft dit een positief effect voor de rest van de dag. Vele klanten ervaren dit als aangenaam en voelen zich door de sessie van ongeveer 30 minuten infrarood in de ochtend de hele dag meer flexibel en zijn gedeeltelijk genezen van de pijn.

Voor het juiste effect dient een infraroodcabine wel met regelmaat gebruikt te worden. Het is namelijk niet zo wanneer u eenmalig de infrarood sauna hebt gebruikt dat de pijn is verdwenen voor verschillende dagen. Klanten die de rugklachten voornamelijk gedurende de nachtrust ervaren gebruiken de infraroodcabine veelal voor het slapen gaan. Hierbij gebruiken ze de cabine 30 minuten en nemen daarna een lauw tot warme douche. Zo stappen ze volledig warm in bed en het gebruik van infrarood heeft dus een positief effect door vermindering van spier- en gewrichtspijnen. Dit helpt de patiënt aan een betere nachtrust en daarnaast is de stijfheid en pijn in de rug vele malen minder in de ochtend daarna.

De infrarood sauna kan ook in combinatie met aangepaste oefentherapie gebruikt worden (ook in overleg met een behandelend fysiotherapeut of arts). Wanneer mensen met de ziekte van Bechterew last hebben van de wervelkolom is het vaak lastig om bepaalde oefeningen uit te voeren welke bevorderend zijn tegen de bestrijding van spier- en gewrichtspijnen. Doordat ze de infraroodcabine gebruiken wordt de wervelkolom soepeler en dus is er meer flexibiliteit om deze oefeningen toch in een goede houding uit te voeren. Dit is namelijk heel erg belangrijk voor het effect van de oefening, een oefening die verkeerd wordt uitgevoerd geeft namelijk alleen maar een negatief effect.

Onderzoek naar patiënten met de ziekte van Bechterew en het gebruik van infraroodcabine

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten met de ziekte van Bechterew na een infraroodsessie van 30 minuten flinke verbeteringen merkten voor hun gezondheid. Zo nam de pijn met bijna 50% af na het gebruik van de infraroodcabine en daarnaast de stijfheid zelfs met 60%, dit was dus het effect direct na het gebruik van de infraroodcabine ten opzichte voor dat ze er in gingen. De vermoeidheid na de infraroodsessie was iets minder maar niet opvallend te noemen. Dit zijn resultaten die daadwerkelijk aan tonen dat het gebruik van een infrarood sauna een positieve werking hebben op de verlichting van de gewrichtspijnen (met name van de wervelkolom en omliggende gebieden) die de ziekte van Bechterew met zich mee brengt.

Hoe zit het precies met de ontstekingen die in aanraking komen met de infraroodstralingen? Wanneer de ontstekingen actief zijn wordt het gebruik van een infrarood sauna over het algemeen juist afgeraden. Door de warmte kunnen de ontstekingen namelijk als gevoeliger worden ervaren. Toch is het mogelijk om de infraroodcabine kort te gebruiken tijdens de periode van actieve ontstekingen. U kunt namelijk de cabine op een lagere temperatuur instellen en toch de infrarood zijn werking laten geven. Wanneer u op deze manier gebruik maakt van de cabine is het beter om de deur volledig open te zetten en de cabine op ongeveer 35 - 40 graden te zetten. Dan komt de omgevingswarmte in de cabine niet boven de 35 - 40 graden en heeft u toch de gehele tijd werking van infrarood zonder het nadelige effect van de enorme warmte die normaal gesproken aanwezig is tijdens het gebruik van een infraroodcabine. De infrarood sauna geeft de beste werking wanneer de ziekte in een rustige fase verkeert.

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's