Werking infrarood sauna, alles wat u moet weten

Infrarood sauna's zijn de laatste jaren erg populair geworden als een natuurlijke en holistische benadering van wellness. Voorstanders beweren dat deze sauna's tal van gezondheidsvoordelen bieden, variërend van ontgifting en ontspanning tot pijnverlichting en een verbeterde bloedsomloop. Sceptici betwijfelen echter of deze beweringen over infraroodsauna's worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Dus blijft de vraag: Werkt een infrarood sauna echt?

Om de effectiviteit van infraroodsauna's te begrijpen, is het belangrijk om eerst de technologie erachter te begrijpen. In tegenstelling tot traditionele sauna's die de lucht om u heen verwarmen, gebruiken infrarood sauna's infraroodverwarmers om stralingswarmte direct op uw lichaam af te geven. Deze stralingswarmte dringt door in de huid, waardoor de kerntemperatuur van het lichaam stijgt en daardoor gaat zweten. Voorstanders beweren dat dit diepe verwarmings-effect kan leiden tot een reeks therapeutische effecten.

De intense dieptewerking van de Infraheat stralers stimuleert o.a. de stofwisseling en zorgt voor een intensieve doorbloeding van huid, spieren en organen. Zuurstof en bouwstoffen worden beter door de spieren opgenomen. Toxische afvalstoffen zoals zware metalen, nicotine, lood, cholesterol en vet worden sneller uit het lichaam verwijderd. Het gevolg is een grondige reiniging van huid welke zachter, gladder en strakker wordt, een betere doorbloeding van spieren, organen en lichaam, soepelere spieren, een zachte gezonde huid en een algemeen gevoel van behaaglijkheid en welzijn. Door de lagere sauna temperatuur treedt ook geen irritatie van de huid op. De zuiverende werking van de infrarood sauna heeft een positieve invloed op huidaandoeningen zoals acné, psoriasis en eczeem.

Er is een positieve werking op menstruatie pijnen, fibromyalgie, reuma, spierpijnen, cirrose van de lever, cystitis, heupjicht, whiplash, striae, diabetes, varicosis of te wel spataderen, hemorroïden oftewel aambeien etc. Omdat infrarood de doorbloeding bijna verdubbelt is er een positieve cardiovasculaire conditie, uw medicijnen bereiken de plaats van bestemming, daar waar ze nodig zijn, eerder en beter, het effect van en het rendement met medicijnen is daardoor veelal hoger, zuurstof en bouwstoffen bereiken uw spieren en organen beter.

Daarnaast is er een veel betere afvoer van afvalstoffen en kan cellulitis verminderen. Een liter transpiratievocht uit een IR sauna bevat ca. 20% afvalstoffen, bij een gewone sauna is dat ongeveer 3%. Het is dan ook raadzaam om van tevoren en tijdens het gebruik van de infrarood sauna goed te drinken i.v.m. het afvoeren van afvalstoffen. Ook nadien dient u goed te drinken om het vochtpeil aan te vullen als dit noodzakelijk is. U verlies veel gewicht in de infrarood sauna, vocht dient aangevuld te worden. Transpireren vergt bovendien veel energie en zorgt daardoor voor een sterke calorieverbranding en een weldoende training van hart en bloedvaten. Calorieën worden niet door vocht aangevuld.

De Infrarood straling verlicht ook spier- en gewrichtspijnen zoals verstuiking, reuma, fibromyalgie en artritis, zowel spanning, zwelling als stijfheid van de spieren vermindert. Doordat op het eind van een goede infrarood sessie de lichaamstemperatuur verhoogd wordt is de volkomen lichaamseigen reactie er verantwoordelijk voor dat de aanmaak van witte bloedlichaampjes verhoogd wordt. U krijgt op natuurlijke wijze meer weerstand en verschillende beginnende ziektes worden in de kiem gesmoord. De afweer tegen virussen en bacteriën versterkt. De totale weerstand verbetert aanzienlijk. U blijft gezonder, het is behalve preventief nog zeer aangenaam. Een regelmatig gebruik van de Infraplus sauna houdt u heerlijk fit en gezond. Het is de ideale plek om even optimaal te ontspannen en nieuwe energie te "tanken" in een rustgevende omgeving.

Ontgiften in de infrarood sauna

Een belangrijk voordeel van infrarood sauna's is ontgifting. Voorstanders beweren dat het zweten, dat door de infrarood warmte wordt veroorzaakt, helpt bij het verminderen van gifstoffen uit het lichaam, zoals zware metalen en chemicaliën. Hoewel zweten een rol speelt bij ontgifting, worden de specifieke beweringen van voorstanders van infraroodsauna's nog niet volledig ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie over het ontgiften / detoxen in een infrarood sauna.

Ontspanning in de infrarood sauna

Ontspanning en stressvermindering worden ook als voordelen genoemd. De warmte van de infrarood sauna kan helpen de spieren te ontspannen en een gevoel van welzijn te bevorderen. Men denkt dat de infraroodwarmte de productie van endorfine stimuleert, de natuurlijke pijnstillers en stemming versterkers van het lichaam. Veel mensen melden dat ze zich rustig en verjongd voelen na een sessie in een infraroodsauna. 

Pijnverlichting door de infrarood sauna

Pijnverlichting is een ander gebied waar infraroodsauna's heilzaam kunnen werken. De diepe warmte die door de infrarood sauna wordt opgewekt, verlicht spier- en gewrichtspijn door de bloedstroom te verhogen en de afgifte van endorfine te bevorderen. Sommige onderzoeken hebben veelbelovende resultaten laten zien bij het gebruik van infraroodsauna's voor pijnverlichting, met name bij aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie. Meer informatie over deze onderzoeken vindt u hier.

Een verbeterde bloedsomloop wordt vaak genoemd als een ander voordeel van infrarood sauna's. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, waardoor de bloedstroom toeneemt en er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamsweefsels stromen. 
Infrarood sauna’s hebben geen negatieve bijwerkingen, zoals pijnstillers of andere behandelingen. Dit verklaart mede de populariteit van een infrarood sauna voor thuis. Steeds meer doktoren, reumatologen en fysiotherapeuten / kinesisten bevelen een infrarood sauna aan als een alternatieve behandeling.

Warmte overdracht gaat via de huid in een infrarood sauna

Doordat infraroodstraling in de opperhuid omgezet wordt in warmte is luchttemperatuur niet wezenlijk van belang. Toxische stoffen in de huid worden gemakkelijk met het zweet afgevoerd. Er wordt tot driemaal harder gezweet in de Infraplus infraroodsauna in vergelijking met de traditionele sauna en er komt tot zeven maal meer toxische stoffen mee. Enkele metalen kunnen alleen op deze wijze het lichaam verlaten, lever en nieren scheiden deze niet af. Alle positieve effecten van de sauna zijn bij de infraroodsauna aanwezig en meestal in hogere mate als de verwesterde sauna. Dit bij aangename temperaturen tot 65 graden. De normale gang is 30 minuten om extra weerstand te verkrijgen, voor soepelere gewrichten is 10 tot 15 minuten veelal voldoende. Algemeen bekend is inmiddels dat hoge luchttemperaturen geen beter effect geven. Het toepassen van lange golf heeft het voordeel dat dit de aangenaamste is en deze niet dieper gaat als onze voelsprieten in de huid. De verspreiding en dosering is veel beter. Het is een fabeltje dat de infraroodstraling onze spieren of botten bereikt, zelfs korte golf komt niet dieper als 6 1/2 m/m en bereikt nagenoeg geen spieren. Door infrarood wordt ons lichaam op de juiste wijze geprikkeld om zelf de innerlijke positieve werking te bewerkstelligen.

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's