Verschil tussen infrarood sauna en traditionele sauna

Infrarood sauna vs traditionele sauna: wat is het grootste verschil?

Bent u benieuwd naar het verschil tussen een sauna en infraroodcabine? In dit artikel vergelijken we de Finse sauna en de infrarood sauna. U ontdekt de belangrijkste verschillen in gebruik, verbruik en de manier waarop warmte wordt overgedragen. Of het nu gaat om een traditionele sauna, klassieke sauna of een moderne infraroodcabine, elk type heeft unieke voordelen.

Verschil in temperatuur

Veel mensen denken dat het gebruik van een infrarood sauna hetzelfde is als dat van een traditionele sauna. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bij een traditionele sauna moet u altijd wachten tot de sauna op temperatuur is. Deze temperatuur ligt eigenlijk altijd boven de 75 graden. Een infrarood sauna kan al bij een veel lagere temperatuur gebruikt worden. Een infra rood cabine kan namelijk al bij 30 graden gebruikt worden. In tegenstelling tot een traditionele Finse sauna, waar de hete lucht de ruimte vult en de lucht verwarmd wordt door een kachel, maakt een infraroodcabine gebruik van infraroodstraling die direct het lichaam verwarmt. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid laag en is de warmte-ervaring veel gerichter. Dankzij de full spectrum stralers kunt u kiezen uit verschillende soorten infrarood stralen voor een therapeutisch effect.

Opwarmtijd traditionele sauna en infraroodcabine

De opwarm tijd van een traditionele sauna is vele malen langer. Dit komt omdat u eerst moet wachten tot de traditionele sauna een hoge temperatuur heeft bereikt. Hierdoor ligt de opwarm tijd meestal rond de 40 minuten. Een infrarood sauna kan bij een veel lagere temperatuur gebruikt worden, omdat de infrarood sauna zorgt voor een directe warmte op de huid. Hierdoor is de opwarm tijd slechts 5 - 10 minuten. Men stapt bij een veel lagere temperatuur in de ir-cabine, meestal tussen de 30 - 40 graden. Voor veel mensen is dit comfortabeler omdat men hierdoor langzaam kan wennen aan de warmte. Tijdens de infrarood sessie kan de temperatuur stijgen tot 60 - 70 graden. Maar dit is echter niet noodzakelijk, personen welke moeite hebben met die hitte kunnen een infrarood sauna ook bij een lagere temperatuur gebruiken.

Verbruik infrarood sauna en sauna

Een infrarood cabine kan bijna altijd worden aangesloten op een normaal stopcontact van 230 volt. Het vermogen ligt meestal tussen de 1500 watt en 2500 watt. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van een stofzuiger. Het verbruik van een sessie in een infrarood sauna kost ongeveer 0,25 cent. Bij een traditionele sauna is het vermogen van de sauna sterk afhankelijk van de grootte. Het verbruik van een infrarood sauna is aanzienlijk lager dan dat van een traditionele sauna. Doordat de meeste infraroodcabines eenvoudig op een normaal stopcontact aangesloten kunnen worden, bespaart u niet alleen energie, maar ook installatiekosten. Bij een droge sauna of klassieke sauna ligt het verbruik vaak hoger door de constante behoefte aan het verwarmen van de lucht tot een hoge temperatuur.

Een richtlijn is dat men 1 kw vermogen nodig heeft voor 1 m3 inhoud. Maar bij SuperSauna.nl verkopen ze een aantel grotere modellen welke op een normaal stopcontact kunnen worden aangesloten. Maar in veel gevallen heeft u voor een traditionele Finse sauna dus 380 volt krachtstroom nodig. Doe navraag bij uw elektricien of dit mogelijk is in de kamer die u voor ogen heeft om de sauna te plaatsen.

Verschil in warmte overdracht

Bij een traditionele sauna gaat de warmteoverdracht via de hete lucht, hierdoor is het van belang dat de sauna echt heel heet is (en blijft) terwijl men erin zit. Een traditionele sauna wordt (afhankelijk van het type) tussen de 75 - 100 graden. Een infrarood sauna werkt helemaal anders, namelijk via infrarood stralingswarmte. Bij een infraroodcabine wordt de warmte overgedragen door de infrarood stralers. Hierdoor kunt u een ir sauna ook gebruiken bij lagere temperaturen. Het is zelfs mogelijk om de deur van de cabine open te laten staan bij een infrarood sauna. Door de directe warmte is een infrarood cabine zeer geschikt bij gebruik voor mensen welke last hebben van spier- en gewrichtpijnen zoals reuma en artrose. De hoge temperatuur van de traditionele sauna zorgt ervoor dat deze beter geschikt voor het ontspannen in de sauna.

Verschil in sessies in beide soorten

Bij een traditionele sauna met kachel is het doorgaans de bedoeling om meerdere sauna sessies per keer te ondergaan. De maximale duur van zo'n sessie is ongeveer 15 minuten. Tussen de sessies is het de bedoeling om te koelen, dit kan bijvoorbeeld via een koud voetbad of koude douche.
Bij een infraroodcabine neemt men slechts 1 sessie van ongeveer 30 minuten. Hierdoor is de infrarood sauna sneller en makkelijker in gebruik en neemt deze niet meer tijd in beslag, als het nemen van een warm bad.

Liggen in de sauna

Veel mensen vinden het heerlijk om liggen een de traditionele sauna. Houdt er rekening mee dat u meestal een groter model sauna moet kiezen als u in de sauna wilt kunnen liggen, en dat de capacitiet dus groter moet zijn om dezelfde temperatuur te krijgen als van een kleiner model. Een richtlijn hierbij is dat u voor iedere m3 inhoud ongeveer 1 kw vermogen nodig heeft.
Veel mensen zijn vragen zich of waarom er zo weinig infraroodcabines te koop zijn waarin men kan liggen. Hier is een duidelijke reden voor. Als men namelijk gaat liggen in een infraroodcabine, krijgt men geen infrarood op de rug. En juist de rug is de belangrijkste plaats, omdat de opname van het infrarood bij de rug het beste is. Bij de meeste drie persoonsmodellen (link drie persoons ir-sauna's) van het merk Infraplus Sauna kunt u een relaxhouding aannemen en krijgt u toch de juiste hoeveelheid infrarood op de rug doordat bij dit merk ook infrarood stralers aan de zijkant geplaatst zijn welke de rug, schouders en nek goed behandelen.

Na de sauna sessie

Na de sessie is het bij de traditionele sauna de bedoeling om zich koud af te spoelen, dit in tegenstelling tot infraroodcabine waar men juist een warm douche moet nemen. Na de sessie in een infrarood sauna kan men het beste even rust nemen en wat water drinken. Een warme douche of bad wordt aanbevolen bij een infraroodcabine.

Voordelen infraroodcabine ten opzichte van de traditione sauna

Zeer heilzaam voor spier- en gewrichtspijnen, makkelijk in gebruik en makkelijk te plaatsen zijn enkele voordelen, welke de populariteit van de infraroodcabine verklaren. Steeds meer medisch specialisten zoals reumatologen erkennen de heilzame werking van de infrarood sauna. Maar een infrarood sauna is ook makkelijk in gebruik en onderhoud (link onderhoud infraroodcabine). De traditionele sauna is ook nog steeds populair, voordat men over kan gaan tot aanschaf moet men met een aantal zaken rekening houden. Als men kiest voor een grote sauna (bijvoorbeeld van 2 meter bij 2 meter) dan moet U bij de meeste modellen beschikken over een kracht stroom van 380 volt. Uitzonderingen op deze regel vindt u hier link sauna op normaal stopcontact 230 volt. Daarnaast is goede ventilatie noodzakelijk. Een traditionele sauna is ideaal om na een drukke stressvolle dag uw hoofd helemaal leeg te maken en lekker te ontspannen. Ook bij een beginnende verkoudheid zorgt een traditionele sauna dat u sneller herstelt.

 

Verschil sauna en infraroodcabine in samengevat:

  • Lagere temperatuur in de infraroodcabine, hogere temperaturen in de Finse sauna.
  • Snelle opwarmtijd bij de infrarood sauna, lange opwarming bij de traditionele sauna.
  • Directe warmte via infrarood stralers vs. indirecte warmte via hete lucht.
  • Lager verbruik infrarood sauna, vaak zonder noodzaak voor krachtstroom.
  • Geschikt voor verlichting van spieren en gewrichten bij de infrarood sauna, ultieme ontspanning in de klassieke sauna.

Of u nu kiest voor de intense hitte van een Finse sauna of de gerichte warmte van een infraroodcabine, beide types bieden unieke voordelen. Wilt u meer weten over het juiste type voor uw situatie? Bezoek dan onze showroom en ervaar zelf het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine.

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's