Doorzoek site

Uw winkelwagen is leeg.

 

Een sauna kopen voor thuis? Hier moet u rekening mee houden.

Benodigde ruimte waar de sauna komt te staan in huis. De eerste vraag welke u dient te stellen bij een mogelijk aanschaf van een sauna : waar ga ik de sauna in huis plaatsen? Dit bepaald namelijk voor een groot deel ook de grote van de sauna. Indien u met twee personen goed wilt kunnen liggen is een maat van 200 cm breed bij ongeveer 170 cm diep nodig. Dit pas natuurlijk niet in iedere ruimte. Er zijn natuurlijk ook compactere sauna's voor thuis te koop en niet iedereen vind het van belang om te liggen in de saus. In Scandinavië zit men bijvoorbeeld vaker in de sauna dan dat men gaat liggen. Voor een sauna geldt ook altijd dat er een goede ventilatie nodig is, om eventueel vocht te kunnen afvoeren uit de ruimte. De hoeveelheid vocht is afhankelijk van de hoeveelheid water men op de kachel gooit. Daanaast zorgen biokachels voor meer vocht in de ruimte, welke moet worden afgevoerd. Indien men niet veel water op de kachel gooit en geen gebruik maakt van een Bio kachel volstaat het vaak om gewoon een raam open te zetten in de ruimte waar de sauna staat. Daanaast heeft de sauna kachel stroom nodig. Het vermogen van de sauna kachel bepaald de benodigde stroom verziening in de ruimte. Meestal is er de beschikking over een normaal stopcontact welke een wattage heeft van 220 / 230 volt. De kachels met meer vermogen kunnen hier echter niet op worden aangesloten, want hier is een stroom verziening van 380 volt / 400 volt (drijfkacht / kracht stroom ) voor nodig.

Als u de sauna buiten wilt plaatsen bestaat er naast de mogelijkheid om de sauna via een stroom kachel aan te sluiten er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een houtkachel. Hierdoor kunt u een grote sauna plaatsen zonder speciale voorzieningen voor de stroom te hoeven treffen.

Aansluiten thuis sauna op stroomnet

Het vermogen van de sauna kachel is het eerste wat van belang is bij het aansluiten van de sauna kachel op het stroomnet. Een richtlijn voor het vermogen van de kachel is dat u voor iedere m3 inhoud 1 kw aan vermogen nodig hebt. Indien de sauna in een koude ruimte staat of over veel glas beschikte moet u daar nog eens extra vermogen bij optellen. Zo heeft een goed geïsoleerde sauna van 200 cm bij 170 cm op een slaapkamer minder vermogen nodig, dan een sauna van dezelfde afmetingen welke geplaatst wordt in een tuinhuis en met aan de voorkant geheel glas.


Welke kachel heeft u nodig voor uw sauna in huis?

230 volt met stop van 16 amp, dan is maximale capaciteit 230 v maal 16 amp = 3660 watt (3.66 kw) 230 volt met stop van 20 amp, dan is maximale capaciteit 230 v maal 20 amp = 4600 watt (4.6 kw) Twee fasen met gezamenlijke null Mocht u een hogere capaciteit sauna kachel nodig hebben dan is het in sommige gevallen mogelijk om een 6 kw kachel aan te sluiten op 2 fasen stroom. U sluit dan twee elementen aan op 230 volt met zekering van 20 amp 230 volt en 1 element op 230 volt 16 amp. Vraag aan een electriën bij u in de omgeving na of dat mogelijk is. Krachtstroom / drijfkracht aansluiting van 380 volt /400 volt.


Wat zijn de ideale afmetingen van de sauna?

Ideale afmeting is afhankelijk van uw ruimte en met hoeveelpersonen u er gebruik van wilt maken.
Wat is de ideale ondergrond voor sauna?

De ondergrond dient stevig, vlak en waterpas te zijn.


Zijn er alternatieven voor de traditionele sauna?

INFRAROOD CABINE/BUITEN SAUNA