Griep en verkoudheid, kan de infrarood sauna daarbij helpen?

Hoe kan een infrarood sauna helpen tegen verkoudheid of griep?

Zowel verkoudheid als griep worden veroorzaakt door virussen. Een verkoudheid kan echter meestal door je zelf worden opgelost, door het drinken van veel vocht, vitamine-C en goed rusten. Aan de andere kant moet de griep vaak worden behandeld door arts en wordt er waarschijnlijk een medicijn voorgeschreven om het griepvirus aan te pakken. Symptomen van verkoudheid zijn onder meer: keelpijn, loopneus, congestie, niezen en hoesten. Griep heeft al deze symptomen, maar omvat ook hoofdpijn, spierpijn en koorts. Koorts maakt deel uit van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam. Hoewel ongemakkelijk, is koorts een belangrijke manier waarop je lichaam aangeeft dat er iets mis is. Het zorgt voor het activeren van het immuun systeem om je lichaam snel weer beter te maken.  Recente studies hebben uitgewezen dat mensen die regelmatig gebruik maken van de infrarood cabine of sauna minder verkoudheden en griep krijgen dan het gemiddelde. Deze betering wordt waarschijnlijk bereikt door een beter werkend immuun systeem. Maar hier geven klinische studies nog geen 100% zekerheid over.

Verhoogde lichaamstemperatuur door infrarood warmte

De infrarood sauna creëert een kunstmatige koortstoestand die het lichaam helpt de verkoudheid of griep te bestrijden. Wanneer je met griep in uw sauna zit, stijgt uw huidtemperatuur tot 40 ° C en stijgt de interne lichaamstemperatuur tot ongeveer 38 ° C. Dit proces staat bekend als hyperthermie. In feite is het gebruik van warmte voor genezing en specifiek voor verkoudheid al lang een effectieve natuurlijke remedie geweest voor het genezen van verkoudheid en griep. Je moet wel opletten met het gebruik van de sauna wanneer je al koorts hebt. Bij koorts adviseren wij namelijk de infrarood sauna (en normale sauna) tijdelijk niet te gebruiken. De lichaamstemperatuur is dan namelijk al verhoogd.

Verhoogde hartslag en bloedsomloop

Als je in een infrarood sauna tijdens een verkoudheid, neemt de bloedstroom toe. Warmte opent bloedvaten zodat meer bloed gemakkelijk kan worden getransporteerd. Dit eenvoudiger transport van bloed betekent dat de immuuncellen die ook in uw bloed worden gedragen, de infectie sneller kunnen bereiken en u helpen sneller de verkoudheid of griep te bestrijden.

Wat onderzoekers ontdekte over infrarood warmte

Hyperthermie stimuleert het immuunsysteem. In één onderzoek, ontdekten de onderzoekers dat een type immuuncel, de CD8 cytotoxische T-cel genaamd, toeneemt wanneer warmte wordt geïntroduceerd. CD8-T-cellen bestrijden specifiek virale infecties. We hebben al genoemd dat verkoudheid en griep worden veroorzaakt door virussen. En dus wat je doet door je bloot te stellen aan een hete sauna als je verkouden bent of griep hebt, is dat je in feite praktisch je immuunsysteem stimuleert om voor je te vechten. Hoe geweldig is dat?

Tijdens de verkoudheid en de griep is het gebruikelijk dat u zich moe en leeg voelt. Therapie in een infrarood sauna terwijl je verkoudheid of griep hebt, helpt je ontspannen en uw energie terug te krijgen. De verbeterde bloedstroom betekent ook, dat er meer zuurstof wordt afgegeven aan je hersenen. Meer zuurstof naar je hersenen zal het gevoel van uitputting verminderen.

Hitte van de sauna zal ook helpen om de spierspanning die gepaard gaat met griep te verminderen.

Er is onderzoek dat aantoont dat de symptomen van verkoudheid en griep dramatisch worden verminderd als lange golf infrarood therapie (IR-C) in de vroege stadia van de verkoudheid wordt gebruikt. Dit betekent dat je je infrarood sauna gebruikt als je merkt dat je een beetje verkouden aan het worden bent. Hierdoor is er een grote kans dat deze zich niet doorzet en er verder ook geen last van zal ondervinden. Mochten klachten aanhouden dan is het beter om je eigen doktor te raadplegen voor een medisch advies.

Dit wordt bevestigd door verschillende andere studies. Een onderzoek (“Regular Sauna bathing and the incidence of common colds”) door Ernst E., Pecho E., Wirz P. en Saradeth T. heeft de hypothese dat gebruik van de (infrarood)sauna positief kan werken bij verkoudheden getest. 50 vrijwilligers werden gedurende een periode van 6 maanden onderzocht op het voorkomen van griep en verkoudheden. De ene helft bezocht regelmatig de sauna, de andere helft niet. In de groep die gebruik maakte van de sauna, bleken heel wat minder mensen last te hebben van verkoudheden. Het verschil was vooral opvallend in de laatste 3 maanden van de studie.

Versterking van het immuunsysteem door regelmatig gebruik van de infrarood sauna

De infrarood warmte zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur omhoog gaat, en er in ons lichaam een soort koorts wordt opgewekt. Niet goed zou je denken, maar het tegendeel is waar. Door die kleine temperatuursverhoging gaat ons lichaam witte bloedcellen aanmaken om die koorts ongedaan te maken. Hierdoor gaan we ons lichaam dus ‘trainen’ om te reageren op binnenkomende virussen of bacteriën. Als dan zo’n lichaamsvreemde stof binnen komt, kan ons lichaam hier veel sneller op reageren. Vooral bij de eerste tekenen van een verkoudheid kunnen we snel ons immuunsysteem een ‘boost’ geven om de levensduur van virussen te verkorten. Zo wordt het immuunsysteem dus versterkt, en zullen we minder ziek worden.

Dit zeggen wetenschappelijke studies over de infrarood sauna

Dit wordt bevestigd in verschillende studies. Een onderzoek (“Regular Sauna bathing and the incidence of common colds”) door Ernst E., Pecho E., Wirz P. en Saradeth T. heeft de hypothese dat gebruik van de infrarood sauna positief kan werken bij verkoudheden getest. 50 vrijwilligers werden gedurende een periode van 6 maanden onderzocht op het voorkomen van griep en verkoudheden. De ene helft bezocht regelmatig de infrarood sauna, de andere helft niet. In de groep die gebruik maakte van de sauna, bleken heel wat minder mensen last te hebben van verkoudheden. Het verschil was vooral opvallend in de laatste 3 maanden van de studie.

Regelmatig ontspannen is belangrijk

Naast het verstevigen van ons immuunsysteem, werkt een infrarood cabine ook gewoon ontspannend. Even rustig een half uurtje relaxen in de cabine zorgt er ook voor dat je eens weg kan van de alledaagse stress. Het verminderen van stress werkt uiteraard ook positief op ons lichaam en immuunsysteem. Het wordt minder belast en zo zullen ziektes zich minder snel ontwikkelen. Enkel voordelen dus. Wereldwijd gebruiken al verschillende artsen infraroodcabines om snel verkoudheden te genezen. Het is een behandeling die in Duitsland ontstaan is, en intussen in verschillende landen al gebruikt wordt. De infrarood sauna is een zegen voor onze gezondheid. Naast alle positieve effecten op spieren, gewrichten, huidproblemen, en zo verder, heeft het ook een weldoende werking op ons immuunsysteem en dus onze weerstand.

Maar er zijn ook andere voordelen van de infraroodcabine

Naast het verstevigen van ons immuunsysteem, werkt een infraroodcabine ook gewoon ontspannend. Even rustig een half uurtje relaxen in de cabine zorgt er ook voor dat je eens weg kan van de alledaagse stress. Het verminderen van stress werkt uiteraard ook positief op ons lichaam en immuunsysteem. Het wordt minder belast en zo zullen ziektes zich minder snel ontwikkelen. Maar ook voor reumatische aandoeningen en spier en gewrichtspijnen kan de infraroodcabine een positieve werking hebben. Meer informatie over de voordelen van infraroodcabines.

Klik dan op de banner van onze blog over infrarood sauna's. regelmatig de sauna, de andere helft niet. In de groep die gebruik maakte van de sauna, bleken heel wat minder mensen last te hebben van verkoudheden. Het verschil was vooral opvallend in de laatste 3 maanden van de studie.

Bronnen

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/str.45.suppl_1.tmp94
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure/classes-of-heart-failure
https://www.ucsfhealth.org/conditions/heart_failure/treatment.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5873965/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19602651
https://www.healthline.com/health/vasodilation#causes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4961993/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/diagnosis-treatment/drc-20373148

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's