Immuunsysteem verbeteren in infraroodcabine, hoe werkt het?

De Griekse arts en wijsheer Parmenides zei het al 2500 jaar geleden: “Geef mij het vermogen om koorts op te wekken en ik genees alle ziekten”. Een stelling die wat vreemd in de oren klinkt, maar die een grote waarheid bevat. Al in de Griekse geneeskunde en bij de Romeinen werd warmte gebruikt om ziekten te genezen. Meer dan 2 millennia later wordt deze techniek nog steeds toegepast, bijvoorbeeld door gebruik van de infraroodcabine.

Versterk uw immuniteit met infrarood sauna therapie

De virale epidemie die een grote impact heeft op onze wereld, dwingt ons om te vragen wat we kunnen doen om ons immuunsysteem te versterken. Als er ooit een tijd was om kijken hoe we onszelf, onze familie en maatschappij kunnen beschermen tegen virale infecties, dan is het wel nu. Hoewel er weinig te doen is tegen de verspreiding van virussen, is het wel mogelijk om ons zo goed mogelijk te wapenen tegen deze dreiging.

Preventieve zorg wordt dus de focus om onze biologische respons te verbeteren.Het immuunsysteem gaat onvrijwillig te werk. Als alles goed gaat, merken we zelfs niet dat het functioneert. De realiteit is dat dit netwerk van cellen, weefsel en organen de klok rond werkt om ons lichaam te beschermen tegen indringers.

Ons immuunsysteem bestaat uit twee categorieën: de algemene immuniteit en het adaptieve (verworven) immuunsysteem. Beide werken samen om een goede beveiliging te geven aan ons lichaam. Het adaptieve immuunsysteem kan aangepast, getraind worden. Dit kan bijvoorbeeld door vaccinatie. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Saunatherapie is daar één van.

In een studie gepubliceerd door ‘Journal of Human Kinetics’ werden twee groepen mannen bestudeerd voor en na het gebruik van de sauna. De ene groep waren atleten, en de andere groep waren niet-atletische mannen. Na het gebruik van de sauna werd door beide groepen twee minuten een douche genomen op kamertemperatuur.

Na de saunasessie werd een bloedstaal genomen van beide testgroepen. Uit het bloedonderzoek bleek dat zowel bij de niet-atletische groep als bij de atletische groep het niveau van witte bloedcellen fors gestegen was. Het effect was zelfs spectaculair bij de atleten. Er werd een enorme toename van monocyten (soort witte bloedcel in het adaptieve immuunsysteem) geconstateerd.

STUDIE: “No person is without some level of toxic metals in their bodies, circulating and accumulating with acute and chronic lifetime exposures…An often overlooked route of excretion of toxicants is via the process of sweating” (6)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312275/

Versterken van het immuunsysteem, maar hoe werkt dit precies?

We weten dat bij koorts de lichaamstemperatuur verhoogt. Dit is de manier van het lichaam om witte bloedcellen te activeren om ons lichaam te beschermen. Maar wat als we niet echt ziek moeten zijn om de voordelen van koorts te kunnen ervaren? Saunatherapie doet net dat. De lichaamstemperatuur verhoogt bij het gebruik van de sauna, zodat eigenlijk een soort koorts gecreëerd wordt. Het lichaam gaat als reactie hierop witte bloedcellen aanmaken om die ‘ziekte’ te bestrijden. Zo is er dus een verhoogde concentratie witte bloedcellen aanwezig. Hierdoor kan het lichaam ook sneller reageren als we echt ziek zouden worden.

Er zijn bepaalde factoren die bijdragen aan een verzwakte immuniteit. Zaken zoals depressie, angst en slaapproblemen zorgen voor een verminderde afweer.

Depressie en angst

Kan onze stemming onze immuunreactie beïnvloeden? Uit onderzoek blijkt van wel. Zowel depressie als angst kan het autonoom zenuwstelsel activeren. Als het autonoom zenuwstelsel geactiveerd wordt, wordt het immuunsysteem afgeremd. Deze beide werken dus tegengesteld.

STUDIE: “Raising the body temperature of depressed volunteers to the equivalent of a mild fever improved their symptoms of major depression for as long as six weeks after a single treatment” (11)
https://medicalxpress.com/news/2016-05-body-temperature-relieves-depression-symptoms.html

Dr. Charles Raison van de University of Wisconsin-Madison heeft onderzoek verricht naar het effect van warmtetherapie op mensen die lijden aan depressies. Hij kwam tot de conclusie dat “het verhogen van de lichaamstemperatuur bij depressieve vrijwilligers tot het niveau van lichte koorts verbetert de symptomen van zware depressie voor een duur van maximaal 6 weken, na slechts 1 sessie.”

Uit ditzelfde onderzoek is gebleken dat angsten en andere problemen met het humeur, stabiliseerden met warmtetherapie.

Slaap en immuniteit

Een goede nachtrust is cruciaal om gezond te zijn en te blijven. In een bericht van ‘The American Sleep Foundation’ lezen we dat “zonder voldoende slaap, ons lichaam minder cytokines aanmaakt, een eiwit die infecties en ontstekingen aanpakt”. Slaap is dus ook heel belangrijk voor ons imuunsysteem.

Hoe kan een sauna of infraroodcabine helpen om te slapen? Het gebruik van een sauna zorgt er voor dat het lichaam ontspant en opwarmt. Het autonoom zenuwstelsel gaat in rust. Stoffen zoals adrenaline en cortisol, die ons actief maken, worden geremd, waardoor we kunnen ontspannen en makkelijker in slaap geraken.

Naast de vele voordelen van saunagebruik die we eerder al kenden, blijkt dus uit onderzoeken dat regelmatige warmtetherapie ook bijdraagt aan een versterkt immuunsysteem. In deze tijden zeker een bijkomend voordeel!

STUDIE: “No person is without some level of toxic metals in their bodies, circulating and accumulating with acute and chronic lifetime exposures…An often overlooked route of excretion of toxicants is via the process of sweating” (6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312275/

“All mood scales and both manifest anxiety measure were improved after sauna bathing” (12) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388107000850

“They (HSPs)have been found to elicit a potent anti-cancer immune response mediated by the adoptive and innate immune system” (9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16610364

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's