Health Mate: is er een goedkoper alternatief?

Op de Belgische infrarood sauna markt is Health Mate een zeer bekende naam. Een uitgebreid verdelers netwerk, promotie op TV en beurzen hebben hier mede aan bijgedragen. Health Mate is een Amerikaans bedrijf uit Californië met een fabriek in China, daarnaast heeft het in verschillende landen exclusieve importeurs. De infrarood cabines zijn prijzig, een veel gestelde vraag is dan ook; is er een goedkoper alternatief met dezelfde prestaties? In dit artikel vindt u een vergelijking tussen Health Mate en Infraplus sauna.

Verschillen in cabines tussen Healthmate en Infraplus

Waar Health Mate duidelijk kiest voor een eenduidig ontwerp wat terug komt in bijna alle infrarood cabines, is er bij Infraplus Sauna keuze uit een groot aantal ontwerpen en uitvoeringen van modern tot klassiek. Hierdoor is er voor bijna ieder interieur een passende infraroodcabine. Daarnaast is er een verschil in infrarood stralers. Zoals hieronder verder wordt toegelicht.

Houtsoorten HealthMate en Infraplus Sauna

HealthMate maakt voornamelijk gebruik van Canadees Red Cedar hout. Deze houtsoort heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere houtsoorten. Zo heeft Red Cedar hout van nature een schimmel en bacterie dodende werking en een lekkere aromatische geur. De prijs van Red Cedar hout is wel hoger, waardoor een infrarood cabine in deze houtsoort bijna altijd duurder zal zijn. Infraplus Sauna levert de meeste infrarood cabines in twee houtsoorten, namelijk Canadees Red Cedar (dezelfde houtsoort als HealthMate gebruikt), maar ook in Hemlock (ook wel White Ceder hout genoemd). De reden hiervoor is dat deze cabines ongeveer 500 euro goedkoper zijn. Beide bedrijven maken gebruik van FSC gecertificeerd hout.

Gebruikte elektronica en bedieding

Als we de Infraplus modellen vergelijken met de Healt Mate modellen dan zien we grote gelijkenissen in het bedieningspaneel. De logo’s zijn uiteraard anders en het bedieningspaneel van Infraplus heeft de mogelijkheid om audio af te spelen (bluetooth, USB-stick of radio). Het Health Mate bedieningspaneel heeft een timer functie. Buiten deze twee verschillen zijn de bedieningspanelen van de Health Mate Professional editie en de Infraplus Heat editie vrijwel identiek.

Bedieningspanelen

De verschillen in infrarood stralers

Health Mate maakt voornamelijk gebruik van incoloy stralers in haar infrarood cabines en bij sommige modellen ook van carbon stralers in de vloer. De incoloy M-vormige stralingselement met reflector erachter in het lange golf gebied (rond 6340 nm). Bij infraplus is het mogelijk om drie verschillende stralers te combineren. Voor de spier en gewrichtspijnen bij de rug maakt men gebruik voor de intense stalers met reflector achter de stalers. Maar voor de schouders en rug maakt infraplus gebruik van een andere infrarood straler: namelijk de carbon straler, deze heeft namelijke een betere verdeling van de infrarood. Als derde mogelijk heeft Infraplus de mogelijkheid de cabine optioneel uit te voeren met een zogenaamd Full Spectrum straler met een gedeelte korte golf. Zo kunt u een bepaald gedeelde van het lichaam extra intens behandelen. Er bestaat dan nog altijd de mogelijkheid om plaats te nemen voor de normale straler als men de full spectrum straler als te intens/heftig ervaart. Dit is een van de belangrijkste redenen dat we hebben gekozen voor de infrarood cabines van Infraplus Sauna. De verschillende stralers zorgen namelijk voor een betere opname van het infrarood over het gehele lichaam. Een ander voordeel is, dat op het moment dat de gebruiker tijdens de sessie een relax houding aanneemt, er ook infrarood stralers in de zijpanelen van de cabine geplaatst zijn. Health Mate heeft bij een groot deel van haar modellen geen stralers aan zijkant (HM-NSE-2-CD BASIC, HM-NSE-3-CD BASIC, HM-NSE-1-CD Deluxe, HM-NSE-2-CD, HM-SSE-3-CD Deluxe, HM-NSE-3-CD Deluxe) Health Mate geeft levenslange garantie op de stralingselementen, de sturing, de bedieningspanelen en op de Led-kleurentherapie. Bij Infraplus Sauna is de levensduur van de lampen 20.000 branduren en wordt er ook levenslange garantie op de infrarood stralers gegeven.

Prijsverschillen tussen beide merken

Prijzen verschillen enorm, de standaard publieksprijs van een Health Mate begint vanaf € 2745.- model HM-NHE-2-Economy Edition (bron: Health Mate brochure op website jan. 2019 (versie: September 2017)) voor een 2-persoons basic infraroodcabine met Red Cedar binnenkant en Hemlock buitenkant. De prijzen van Infraplus Sauna bij de officiële hoofdverdeler SuperSauna.be beginnen vanaf € 1295,- met een gemiddelde prijs van ongeveer € 2200,- voor een twee persoons cabine in Red Cedar hout (prijzen Infraplus sauna). Waar zit dit grote prijs verschil in? Het heeft eigenlijk te maken met schillende zaken. Zo levert SuperSauna.be samen met een aantal grote verdelers het merk Infraplus Sauna, zonder tussenkomst van importeurs en andere bedrijven. Dit directe distributiemodel is efficiënter en bespaart veel geld voor de eindgebruiker. Daarnaast besteedt Infraplus Sauna veel minder geld aan marketing, TV reclame en beurzen. Wist u dat Red Bull 50% van haar omzet (!) aan reclame besteed? Dit is de reden waarom Red Bull vaak drie keer duurder is dan een andere energie drink. Reclame voor het merk Infraplus Sauna gaat van mond-tot-mond.

Prijs vergelijk accessoires

Twee persoons kussen kost bij Health Mate € 199.- 
Twee persoons kussen kost bij SuperSauna® € 119.- 

Een kussen voor een lig sauna kost bij Heath Mate € 285,00 
Een kussen voor een lig sauna kost bij SuperSauna® € 159,00 

Open rugsteun kost bij Heath Mate € 60,00 
Open rugsteun kost bij SuperSauna® € 39,00 

Klantbeoordelingen Infraplus sauna en Health Mate

Beide fabrikanten scoren goed in klanttevredenheid. Hoewel er van andere infraroodcabine fabrikanten klachten te vinden zijn voor de service en aftersales. Bij Health Mate en Infraplus Sauna zijn de gebruikers zeer positief. Als we kijken naar de review aantallen is er wel een duidelijk verschil te zien, tussen de Health Mate winkels en de SuperSauna® winkels. De SuperSauna® winkels hebben veel meer positieve reviews als de Health Mate winkels.

Overzicht reviews

SuperSauna® haalt zelfs een gebruikerstevredenheid van 98% met een cijfer 9,3 met maar liefst 2202 reviews (link naar onafhankelijke site feedback company).

Conclusie vergelijking

Als u opzoek bent naar een goede infrarood cabine met een goede therapeutische werking is het niet noodzakelijk om voor een Health Mate te kiezen. Er zijn alternatieven welke zeer goed getest zijn en ongeveer 50% goedkoper. Ook als u het lekker vindt om een relaxte houding aan te nemen zijn er andere merken infrarood cabines welke ook stralers in de zijwanden hebben geplaatst en daarom als perfect alternatief gelden voor de veel duurdere Health Mate cabines.

Plus punten Health Mate

+ Levenslange garantie op stralers en elektronica
+ uitgebreid verdelers netwerk; altijd een verdeler in de buurt
+ betrouwbare speler

Min punten Health Mate

- Zeer hoge prijs
- Beperkte keuze in infrarood stralers, bied geen korte golf aan.
- Veel modellen zoals HM-NSE-2 PROFESSIONAL SERIE hebben geen stralers aan de zijkant voor schouders en nek Plus punten

Plus punten Infraplus Sauna / SuperSauna

+ Zeer goede prijs-kwaliteit, tot 50% goedkoper!
+ Ook stralers aan zijkanten van de cabine
+ Mogelijkheid om verschillende stralers te combineren.
+ Zeer ruime keuze aan verschillende infraroodcabine modellen.
+ Betrouwbare speler Min punten Infraplus Sauna
+ Levenslange garantie op meeste modellen

Min punten Infraplus Sauna / SuperSauna

- Geen levenslange garantie op de Full Spectrum straler welke er als optie bij gekocht kan worden
- minder uitgebreid verdelers netwerk waardoor een toonzaal soms wat verder rijden is.

 Health Mate verliest rechtzaak tegen SuperSauna®

Naar aanleiding van dit gepubliceerd artikel door SuperSauna®, is Health Mate een rechtzaak gestart tegen SuperSauna®. Dit artikel zou namelijk misleidende reclame bevatten. De rechter te Antwerpen oordeelde echter anders. Zoals in volgende paragraaf te lezen is. Tijdens de rechtzaak bleek tevens dat Health Mate haar stralers laat maken in Shenzhen China. Dit is vrij opmerkelijk omdat verschillende Health Mate winkels hun klanten vertellen dat je moet ‘oppassen’ met Chinese stralers. Uiteindelijk oordeelde de rechter in het voordeel van SuperSauna.

Oordeel van de rechter te Antwerpen

De rechter oordeelde dat er geen sprake is van misleidende reclame of ongeoorloofde vergelijkende reclame welke inbreuk maakt op het merk Health Mate. Ook in een tweede zaak werd SuperSauna® in haar gelijk gesteld door de rechter te Antwerpen. Wij zijn blij met deze uitspraak en zullen er alles aan doen om mensen in België en Nederland de beste therapeutische infrarood sauna’s aan te bieden tegen eerlijke prijzen.

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's