Informatie over de infraroodstralers in infrarood sauna's en -cabines

Uitlet over de verschillende infraroodstralers

Een van de meeste gestelde vragen bij de aanschaf van een infraroodcabine / infrarood sauna is welke infrarood stralers zijn het beste? In dit artikel proberen we deze moeilijke vraag te beantwoorden.

Een infraroodcabine kan worden uitgevoerd met verschillende soorten infrarood stralers. Het type infrarood stralers dat gebruikt wordt bepaald hoe lang men in de infraroodcabine mag plaatsen nemen. Ongeveer 10 jaar geleden was het marktaandeel tussen korte golf (IR-A) ir–cabines en lange golf cabines (IR-C) in de Benelux gelijk verdeeld. In Duitsland is korte golf nooit van de grond gekomen omdat het daar verboden is te gebruiken zonder tussenkomst van een medisch specialist.

De laatste jaren zijn er Nederland en België ook belangrijke verschuivingen plaats gevonden in het voordeel van de lange stralers (IR-C), vaak gecombineerd met de midden golf infrarood stralingswarmte (IR-B). De reden voor deze toenamen aan populariteit van de lange golf infrarood is te wijten aan het feit dat deze prettiger zijn om te gebruiken en een minder felle infrarood warmte afgeven.

Letop! bij IR-A gaat slechts 5% van het totale infrarood 4 mm diep!

De korte golf stralers gaan wel iets dieper (tot maximaal 5 mm). Maar deze 5 mm diepte wordt slecht door een paar procent van de korte golf gehaald. Daarnaast mag u in een infrarood sauna met korte golf maar maximaal 15 minuten plaatsnemen. Hierdoor zal u in een korte golf infrarood sauna niet ontgiften en verbrand u ook geen calorieën.

Welke infraroodstralers en golflente is de lastigste vraag bij de aanschaf

Op deze vraag is niet hier zomaar een goed antwoord te geven. Want waar gaat men de infrarood sauna voor gebruiken? Is het voor te ontspannen of voor het verlichten van spier- en gewrichtspijnen. En om welke gewrichten gaat het dan? Een aantal jaren geleden werd een infrarood sauna altijd uitgevoerd met slechts één type infrarood straler. Zo waren er infrarood cabines met korte golf en andere infarood cabines met lange golf. Tegenwoordig zijn er steeds meer merken welke verschillende type infrarood stralers in één cabine kunnen leveren. Dit heeft verschillende voordelen, want hierdoor kunt u verschillende soorten ir-stralers welke voor verschillenden lichaamsdelen ontwikkeld zijn combineren. Er wordt dan gebruikt gemaakt van infrarood stralers welke speciaal voor de rug bedoeld zijn, terwijl en andere infrarood stralers juist ontwikkeld voor nek en schouders. Hierdoor ervaart men een betere therapeutisch werking in de infrarood sauna. Een andere bijkomend voordeel van het gebruik van verschillende soorten infrarood stralers, is dat men in de sauna cabine kan kiezen tussen verschillende infrarood intensiteiten. De ene persoon kan namelijk meer infrarood warmte verdragen dan de andere persoon. Dieptewerking van het infrarood is goed, maar men moet het wel kunnen verdragen! Dit was vroeger vaak het probleem bij de bij infraroodcabines met alleen korte golf (IR-A).

Korte golf of lange golf: wat is het beste?

Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Hierbij is de markt verdeeld in twee kampen, de ene groep beweert dat de korte golf gevaarlijk is en alleen onder medisch toezicht gebruik mag worden. De andere groep stelt dat alleen de korte golf een goede dieptewerking heeft en de lange golf alleen de ir-cabine opwarmt.
Twee tegengestelde verhalen, maar welke is nu correct?

Nadelen van de korte golf infrarood stralers zijn met name de intensiteit van de lampen.
Veel mensen ervaren deze als té intens / hevig. De laatste jaren is er een alternatief voor de korte golf straler op de markt gekomen, de full spectrum genaamd. Deze full spectum straler is nog steeds intens maar minder dan de volledig korte golf infrarood straler. U mag 30 minuten voor een fullspetrum straler gaan zitten . De korte golf straler mag u maximaal 15 minuten gebruiken, langer mag absoluut niet. Het verschil tussen de twee stralers is dat bij de full spectrum straler het korte golf gedeelte (IR-A) ongeveer 25% is. Hierdoor mag men langer gebruik maken van dit type straler.

Waarom gebruik maken van korte golf?

Korte golf en full spectrum infrarood stralers hebben een aantal voordelen en nadelen. Voordelen zijn onder de intense infrarood warmte met goede dieptewerking en de snelle opwarmtijd. Als nadeel wordt de felle warmte die de stralers generen gezien (valt mee bij full spectrum). Hoewel de full spectrum straler minder intens is dan de normale korte golf straler, heeft ook de full spectrum straler een intense warmte welke de meeste gebruikers maar ongeveer 15 minuten prettig vinden. Bij verschillende merken is het mogelijk om 1 of 2 stralers te vervangen voor de full spectrum straler. Hierdoor kan men zelf bepalen hoelang men voor de straler plaats neemt. Vindt men de full spectrum te intens worden dan kan men gewoon voor een andere soort infrarood straler met allen lange (IR-C) en middel golf (IR-B) plaatsnemen.

Afbeelding van een busstraler (links) en plaatstraler (rechts)

Buis stralers versus plaat stralers

De buis stralers zijn infrarood stralers met een recht model of in een u, m of w vorm. Achter de straler zit een reflector (soort zilver spiegel) geplaatst om het infrarood wat naar achter gestraald wordt terug naar voren te kaatsen richting de rug. Deze infrarood stralers geven een zeer goede infrarood warmte over de gehele ruggengraat.

Afbeelding: Aan de linkerkant kan men de plaatstraler of ook wel carbonstraler zien.

Incoloy, magnesium oxide, full spectrum en keramische infrarood stralers, zijn allemaal voorbeelden van buis infraroodstralers.

Plaat stralers zijn infrarood platen welke de warmte over een veel grote oppervlakte verdelen. Hierdoor worden nek en schouders heel goed behandeld. Daarnaast ervaren veel gebruikers dit type infrarood stralers als het meest aangenaam. Onderzoek wijst uit dat wanneer men 30 minuten gebruikt maakt van dit type straler, dat het overgrote deel van de gebruikers zeer positieve therapeutische effecten ervaart.

Combinatie van infrarood stralers

Infraplus® Sauna maakt het mogelijk om drie verschillende stalers te combineren. Een sessie in de infrarood sauna kan er dan als volgt uitzien:

  • 5 minuten ir-cabine voor verwarmen zodat hij een aangename temperatuur heeft als men er in gaat zitten.
  • 10 minuten plaats nemen voor de full spectrum met gedeelte korte golf.
  • 10 minuten plaats nemen voor lange golf met midden golf.
  • 10 minuten plaats nemen voor de plaat straler (ook wel carbon straler genoemd). Waarbij de andere twee stralers hun infrarood vooral op ruggengraat afgegeven. De plaat staler zorgt voor een heerlijke infrarood op schouders en nek.

Zoals u gelezen heeft is het niet zo gemakkelijk te stellen welke infrarood straler het beste is. Dit hangt namelijk of van de type klachten en de gebruiker van de infrarood sauna. Bij een combinatie van verschillende stralers heeft u altijd meer mogelijkheden en betere resultaten.

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's