Helpt een infraroodcabine bij een goede nachtrust?

Een goede nachtrust is cruciaal om gezond te zijn en te blijven. In een bericht van ‘The American Sleep Foundation’ lezen we dat “zonder voldoende slaap, ons lichaam minder cytokines aanmaakt, een eiwit die infecties en ontstekingen aanpakt”. Slaap is dus ook heel belangrijk voor ons immuunsysteem. Hoe kan een sauna of infraroodcabine helpen om te slapen? Het gebruik van een infrarood sauna zorgt er voor dat het lichaam ontspant en opwarmt. Het autonoom zenuwstelsel gaat in rust. Stoffen zoals adrenaline en cortisol, die ons actief maken, worden geremd, waardoor we kunnen ontspannen en makkelijker in slaap geraken.

Naast de vele voordelen van saunagebruik die we eerder al kenden, blijkt dus uit onderzoeken dat regelmatige warmtetherapie ook bijdraagt aan een versterkt immuunsysteem. In deze tijden zeker een bijkomend voordeel!

“No person is without some level of toxic metals in their bodies, circulating and accumulating with acute and chronic lifetime exposures…An often overlooked route of excretion of toxicants is via the process of sweating” (6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312275/

“All mood scales and both manifest anxiety measure were improved after sauna bathing” (12) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388107000850

Helpt een infraroodcabine bij een goede nachtrust?

Je lichaamstemperatuur speelt een belangrijke rol bij het regelen van de slaap. Gedurende de dag stijgt en daalt je lichaamstemperatuur met ongeveer 1 graad: rond 4 uur 's ochtends is je temperatuur het laagst, rond 6 uur 's avonds het hoogst. Om te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur dus gaan dalen. Een heet bad, ongeveer 2 uur voor het slapen gaan, doet je lichaamstemperatuur eerst stijgen. Maar ga je dan naar bed, dan daalt je temperatuur en kun je beter slapen.

Een infrarood sauna werkt op een zelfde manier als een heet bad, maar is nog iets effectiever omdat deze werkt met directe infrarood warmte. Over het algemeen ervaren mensen hierdoor een betere nachtrust nadat men gebruik heeft gemaakt van een infrarood sauna voordat zei gaan slapen.

Wat werkt nog meer voor een goede nachtrust?

Bewegen zorgt ervoor dat het niveau van stresshormonen in je lichaam daalt. Het bevordert bovendien de aanmaak van endorfine, een stof die een ontspannen gevoel geeft en angsten en depressieve gevoelens verlicht. Een goed tijdstip om te bewegen is als je net van je werk komt. De stresshormonen in je lijf dalen dan veel sneller dan als je meteen op de bank gaat zitten, waardoor je later op de avond beter in kunt slapen. Het is niet nodig om als een bezetene te sporten. Volgens deskundigen is driemaal per week 30 minuten gematigde intensieve lichamelijke inspanning - zoals aerobics of fietsen - voldoende. In feite is elke beweging die je hartslag licht verhoogt al goed, inclusief stevig wandelen, fanatiek stofzuigen, of de tuin omspitten.

Drink liefst 4 uur voor slapen gaan geen koffie (en zeker geen energie drinks) en stop tijdig met alle schermen (gsm, tablet, tv). Ga liever lekker ontspannen in een infrarood sauna eventueel in combinatie met een goed boek.

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's