Migraine: zijn er alternatieve behandelmethode?

In dit artikel behandelen twee alternatieve behandelmethode voor het verlichten van migraine klachten. Migraine is een veel voorkomende vorm van ernstige hoofdpijn. Het heeft een sterk negatieve invloed heeft op het leven van mensen die er aan lijden. Iedere dag hebben zo’n 70.000 Nederlanders een migraineaanval en de meeste kunnen dan niet naar behoren functioneren. Bij vrouwen komt het drie keer zoveel voor dan bij mannen. Als je migraine hebt, moet je ermee naar de huisarts. Een migraineaanval is erg pijnlijk en komt altijd ongelegen. Als de aanvallen regelmatig voorkomen heeft dat invloed op de werkprestaties en leidt dat ook tot problemen met het onderhouden van sociale contacten. Ook sportbeoefening komt er soms door in het gedrang.

In dit artikel vindt u twee alternatieve methode om migraine te verminderen, namelijk: Voeding en regelmatig gebruik maken van de infrarood sauna.

Kenmerken van migraine

Iemand die een migraineaanval heeft, voelt zich enkele uren tot enkele dagen ziek. Naast hevige hoofdpijn komen ook misselijkheid en braken vaak voor. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van het hoofd en wordt als kloppend of bonzend ervaren. Pijn aan beide kanten van het hoofd komt ook voor en soms kan, bij eenzijdige hoofdpijn, de pijn tijdens een aanval van kant wisselen. Dikwijls is iemand tijdens een aanval overgevoelig voor licht, geluid of reuk.

Oorzaken van migraine

Migraine ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in je hoofd. Stoffen die in je hersenen zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters) spelen vermoedelijk een belangrijke rol. Waarom de ene persoon vaker of meer klachten heeft dan de ander is niet duidelijk. Wel is het zo dat je zelf een grotere kans hebt last van migraine te krijgen als migraine ook in je familie voorkomt Wat een migraine aanval kan uitlokken is per persoon verschillend. De meest voorkomende factoren bij mannen en vrouwen zijn:

 • Spanning en stress.
 • De overgang van stress naar ontspanning.
 • Bepaalde stoffen in voedsel:
 • Smaakversterkers (in Chinees eten en kant- en klaargerechten).
 • Sulfiet (in wijn).
 • Nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, spitskool, chinese kool en rode bieten).
 • Kunstmatige zoetstof (aspartaam).

Vrouwen hebben uitlokkende factoren die te maken hebben met de vrouwelijke hormonen, zoals:

 • De periode rond de menstruatie.
 • Gebruik van de pil of hormonale anticonceptie.
 • De overgang.

Alternatieve methode 1: voeding en migraine

Voeding kan van grote invloed zijn op migraine, verkeerde voeding maar ook tekorten van vitaminen en mineralen.

 • Zorgen voor voldoende Magnesium, het verbetert stress bestendigheid
 • Bieten- en meloensap zorgt voor vaatverwijding
 • Vitamine B2 en B6. Bij een groot deel van de migrainepatiënten lijkt
  homocysteïne een oorzaak te zijn. In dit geval heeft de lever een probleem met de omzetting van B vitamines naar de actieve (bruikbare) vorm.
 • Omega 3 en 6 vetzuren, het in balans brengen van deze vetzuren heeft zeer veel positieve effecten op het terugbrengen van de migraineaanvallen.
 • Gezonde darmflora door probiotica, Een pilot studie die werd gedaan door Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Universiteit van Wageningen in 2012 toonde aan dat inname van 2 gram probiotica per dag de aanvallen en ernst van migraine verminderde. Mogelijk omdat de probiotica de klachten van een 'lekke darm' vermindert. Een 'lekke darm' lijkt bij migraine patienten vaak een rol te spelen.
 • Teveel zuurvormend voedsel zoals suiker, koffie, kaas, vlees en vleeswaren, pinda’s, soja.
 • Noten, zaden, pitten, groente en fruit zijn wel gezond om te eten met daarnaast een aanvulling van vitamine C
 • Hypoglykemie, het snel stijgen en daarna dalen van de bloedsuikerspiegel blijkt ook bij veel migraine-patiënten een uitlokkende factor te zijn. Dit omdat het snelle stijgen en dalen gepaard gaan met de aanmaak van stresshormonen die voor het afwisselend aan- en ontspannen van de vaten kunnen leiden. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van migraineaanvallen.
 • Hormonale problemen zijn een grote uitlokker van migraines. De twee belangrijkste wegen naar herstel van de hormoonbalans zijn:
  - De Omega-3 en -6 vetzuren weer in balans krijgen
  - Bloedsuikerspiegelproblemen oplossen, darmen en lever functies optimaliseren, stress regulatie.
 • Ook stresshormonen of schildklierproblemen (dan krijgt men vaak migraine bij ernstige vermoeidheid) kunnen een belangrijke uitlokker zijn.
 • Allergische factoren / intolerantie voor voedingsmiddelen.
 • Bijna alle patiënten zijn gevoelig voor voedingsmiddelen die als het ware een aanval uitlokken. De grootste ‘triggers’ zijn:
  - Chocola
  - (oude) kaas
  - De E-nummers E248, 249, E220 – E228
  - MonoNatriumGlutaminaat ofwel MSG, Ve-tsin of E621 genoemd. Als je van jezelf weet dat E621 een trigger is zou je heel regelmatig thee kunnen drinken van Ginkgo blad.
 • Regelmatig paracetamol (of een andere pijnstiller) kan nieuwe aanvallen uitlokken.

Dit omdat de leverontgifting flink op de proef wordt gesteld. Er is inmiddels ook een natuurlijke vorm van ‘paracetamol’: Pea Pure. Dit middel is via internet te bestellen. Bij een dreigende aanval verkruimel je de tabletten en laat je ze smelten onder je tong.Net als andere pijnstillers werkt het helaas niet bij iedereen. • Een adequate hoeveelheid van de stof Q10 heeft bij een groot deel van de migraine-patiënten tot gevolg dat de hoeveelheid aanvallen vermindert.
De Q10-aanmaak van ons lichaam neemt af naarmate we ouder worden en onze voeding is niet heel erg rijk aan Q10. De bronnen met de meeste Q10 zijn orgaanvlees, broccoli, spruitjes, rode palmolie, ei, spinazie, avocado. • Gemberpoeder kan net zo goed als Sumatriptan een aanval couperen (1).
Bij sommige mensen verhevigen hoofdpijn of migraine aanvallen door dergelijke migraine remmers. In een onderzoek met 100 migraine patienten bleek gember poeder even goed en snel verlichting te geven als Sumatriptan. En dan zonder bijwerkingen. • Zware metalen belasting kan ook een oorzaak zijn van migraine aanvallen.
Belangrijk is gedoseerd te gaan ontgiften met spirulina of chlorella.

 • Beweeg minimaal 1 uur per dag
 • Drink voldoende water eventueel aangevuld met electrolyten
 • Ga 1 x per week detoxen in de infrarood sauna. Zorg ervoor dat u geen obstipatie heeft voor dat u de sauna in gaat. Door het detoxen komen afvalstoffen en zware metalen vrij, deels uit de huid maar ook via ontlasting en urine.

Alternatieve methode 2: Infrarood sauna en migraine

Infrarood sauna gebruik kan zeker bijdragen aan het verminderen van migraine aanvallen, maar zo ook met voeding en supplementen, stress management en hormoonbalans. Infrarood sauna heeft de voorkeur boven Finse sauna omdat de afvalstoffen dieper het lichaam uitgehaald en afgevoerd worden. In een infrarood sauna kunt u heerlijk relaxen, alles los te laten en uw verstand op nul te zetten. Na ongeveer 20 minuten zullen uw spieren zich volledig ontspannen. Door de verbeterde doorbloeding worden afvalstoffen sneller afgevoerd en kan het uw migraine verlichting geven.

Het is belangrijk dat u een infrarood sauna koopt welke beschikt over een goede detox functie. Dit is zeer belangrijk als u hem wilt gebruiken bij het verlichten van migraine klachten. Niet alle infrarood sauna hebben namelijk een goede detox functie. Mocht u daar nog vragen over advies over willen, dan helpen we u bij SuperSauna graag verder. Bezoek een van de winkels of bel ons even.

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's