Infrarood korte gold IR-A
Infrarood straling wordt verdeeld in drie verschillende soorten: Korte golf (IR-A)
Midden golf (IR-B)
Lange golf (IR-C)

Per straal heeft korte golf infrarood de meeste energie en gaat sneller diep. Hierdoor worden de receptoren in ons lichaam voor een gedeelte gepasseerd waardoor men bij langdurig gebruik onderhuidse verbrandingen kan oplopen. Om deze reden zijn korte golf stralers o.a. in Duitsland verboden. In Nederland zakt het marktaandeel van korte golf cabines sinds 2007 gestaag. Omdat dezelfde therapeutische resultaten bereikt kunnen worden bij lange golf straling (IR-C) in combinatie met middengolf straling (IR-B).

Regelmatig zijn er besprekingen gaande tussen overheidsinstanties, de NORM commissie en de diverse fabrikanten. Hier gaan stemmen op om korte golf infrarood alleen onder dokters toezicht mogelijk te maken. Echter is de Europese norm voor IR straling nog niet definitief vastgelegd, men verwacht binnenkort een consensus te kunnen registreren. Veel mensen vinden de IR-A (korte golf) warmte te penetrant en ervaren dit als onprettig.

Sinds een aantal jaren is een goed alternatief voor de korte golf stralers op de markt beschikbaar. Namelijk de zogenaamde Full Spectrum straler, deze straler is een gedimde variant van de korte golf straler en straalt naast korte golf ook een gedeelte midden golf (IR-B) en lange golf (IR-C) uit. Hierdoor bestaat er geen gevaar voor onderhuidse verbrandingen en mag de infrarood cabine ook 30 - 35 min. gebruikt worden per sauna sessie. Dit in tegenstelling tot de korte golf (IR-A) cabines welke men maximaal 15 min. mag gebruiken. Een langere infrarood sauna sessie heeft een aantal voordelen: - betere infrarood opname door het lichaam
- tot 3 keer meer afvalstoffen kwijtraken als bij de korte golf
- meer ontspanning
- meer calorieën verbranden
- beter voor huid

Bij supersauna is het mogelijk om zowel korte (full spectrum stralers) als lange golf stralers te combineren in één infrarood cabine. Zo kunt u de voordelen van verschillende soorten stralers optimaal benutten in uw infrarood cabine.
Klik hier voor meer informatie over infrarood stralers voor een ir-cabine.
Klik hier voor meer informatie over Full spectrum stralers.
Klik hier voor meer informatie over Duo stralers.
Klik hier voor meer informatie over IR Korte golf / IR-A.