Mogelijke nadelen van een infrarood sauna / infraroodcabine

Infrarood sauna's zijn kleine cabines met infraroodstralers. Deze stralers geven infrarood stralingswarmte af die direct wordt opgenomen door het lichaam van een persoon. Dit effect is vergelijkbaar met wanneer iemand in de zon zit, de persoon wordt sneller warm terwijl de kamertemperatuur minder snel stijgt. Een infrarood cabine is een droge sauna, die verwarmt wordt door infrarood warmte, in tegenstelling tot een Finse sauna die warm wordt door middel van hete lucht. De infrarood stralen hebben een met gunstige effecten voor bijvoorbeeld spier- en gewrichtenpijnen. Voor mensen met reumatische klachten hebben heel veel baat bij de infraroodcabine. Lees hier meer informatie over de voordelen van de infraroodcabine. Maar zijn er ook nadelen aan gebruik van de infrarood sauna? Hier willen we in dit artikel dieper op ingaan.

De mogelijke nadelen en gevaren van infrarood sauna’s zijn over het algemeen dezelfde als die van Finse sauna's. Dit komt doordat de nadelen en gevaren voornamelijk te maken hebben met hitte.

Welke nadelige effecten kunnen er optreden in een infrarood sauna?

  • Oververhitting kan een gevolg zijn van het gebruik van de infraroodcabine / infrarood sauna. Dit gebeurt echter niet zonder waarschuwing van het lichaam. Als u zich zwak begint te voelen, spierkramp krijgt, vermoeid of duizelig wordt, stapt u best uit de ir-cabine om verkoeling op te zoeken.
  • Dehydratatie: Voor, tijdens en na het gebruik van de infrarood sauna is het aangeraden om een glas water te drinken. Dit om het verlies van vocht en mineralen op te vangen. Vermijd alcohol of suikerrijke dranken. Deze zorgen voor een omgekeerde werking, en gaan dus meer kans geven op dehydratatie.
  • Het gebruik van de infrarood sauna is af te raden bij een opstoot van een ziekte of acuut letsel, omdat dit het natuurlijk geneesproces kan verstoren.

Oververhitting en uitdroging

Het primaire risico van ofwel een droge of stoom sauna of infraroodcabine is oververhitting, zoals uitgelegd door arts Andrew Weil. Oververhitting kan leiden tot flauwvallen en uitdroging. Ouderen zijn meer vatbaar voor oververhitting, doordat de zweetklieren functie afneemt met de leeftijd. De lichaamstemperatuur van een kind stijgt ook sneller dan die van volwassenen. Bij een infrarood cabine valt de temperatuur beter te regelen dan in een Finse sauna, dit omdat de temperatuur digitaal wordt ingesteld. Ook zijn er een aantal geneesmiddelen die het risico op oververhitting verhogen. Mensen die antihistaminica, barbituraten, bètablokkers of diuretica gebruiken worden geadviseerd om voorzichtig te zijn met het gebruik van sauna’s. Deze geneesmiddelen kunnen het vermogen om te transpireren aantasten en kan ook leiden tot uitdroging. Ook verhoogt alcohol het risico op oververhitting. De infrarood sauna kan ook prima gebruikt worden bij langere temperaturen zoals 40 graden waardoor deze toch zijn therapeutische werking behoud.

Infrarood sauna met korte golf stralers (IR-A)

De golflengte van de infrarood stralers is onder te verdelen in korte (IR-A), midden (IR-B) en lange golf (IR-C). Vooral aan de korte golf straling kunnen nadelen zitten. Hoewel men op veel website kan lezen dat deze straler dieper het lichaam indringt, zitten er zeker ook nadelen aan dit type straler. Zo haalt slechts een zeer klein percentage van de IR-A de diepte en ervaren veel mensen de korte golf straler als een penetrante hitte, welke moeilijk te verdragen is. Daarnaast mag men voor deze korte golf straler slecht 15 minuten voor blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat men in dit soort cabines niet goed kan ontgiften. Daarom is in de meeste gevallen de lange golf of midden golf beter geschikt, zelfs bij spier- en gewrichtpijnen. In een van de winkels van SuperSauna kunt u ook zelf de verschillende soorten infrarood stralingswarmte ervaren, wij informeren wij u hier graag verder over.

Infrarood sauna en hartpatiënten

In een infraroodcabine of traditionele sauna moet het lichaam zich bij hogere temperatuur gaan koelen. Dit zorgt ervoor dat bloedsomloop en hartslag word gestimuleerd. Hierdoor doet u in feite een workout, terwijl u gewoon stil zit in de infrarood sauna. Hoewel de sauna’s veilig en zelfs goed zijn voor de meeste mensen met hart-en vaatziekten, zijn er bepaalde cardiovasculaire aandoeningen (instabiele angina, recente hartaanval en ernstige vernauwing van de aortaklep waarbij wordt aangeraden om het gebruik van een sauna of infraroodcabine te vermijden. Ook mensen met een hoge bloeddruk moeten opletten met elke vorm van zweet inducerende warmte. Zij kunnen een infrarood cabine het best gebruiken met de deur open, zo mijden zei de warmte en neemt het lichaam toch de therapeutische infrarood. Als u twijfelt is het beter om uw huisarts of cardioloog te raadplegen.

Infrarood sauna en medicatie?

Bepaalde medicatie kan een effect geven op de verhoogde bloeddoorstroming en verhoogde zweetproductie. Daarom raden wij altijd aan om met uw arts te overleggen of het gebruik van de sauna effect kan hebben op uw medicatie. Diabetici houden best hun waarden in de gaten, om te weten te komen hoe het lichaam reageert op de warmte.

wanneer niet in de infrarood sauna?

Hoewel een infrarood sauna vele voordelen biedt voor ontspanning en welzijn, zijn er bepaalde situaties waarin het beter is om geen gebruik te maken van de sauna. Het is belangrijk om rekening te houden met je eigen gezondheid en eventuele medische aandoeningen voordat je de infrarood sauna betreedt. Het gebruik van de infrarood sauna wordt afgeraden in volgende gevallen, al gaat u voor de zekerheid even ten rade bij uw arts.

Ten eerste, als je last hebt van hoge bloeddruk, is het raadzaam om voorzichtig te zijn met het gebruik van de infrarood sauna. De warmte in de sauna kan ervoor zorgen dat je bloeddruk stijgt, wat niet wenselijk is als je al te maken hebt met een hoge bloeddruk. Raadpleeg altijd je arts voordat je besluit om gebruik te maken van de infrarood sauna.

Daarnaast is het belangrijk om de sauna te vermijden als je koorts hebt. De hitte van de sauna kan je lichaamstemperatuur verhogen, wat niet gunstig is wanneer je al koortsig bent. Het is het beste om te wachten tot je hersteld bent voordat je weer gebruik maakt van de infrarood sauna.

Mensen met bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis, moeten ook voorzichtig zijn met het gebruik van de infrarood sauna. De hitte kan de symptomen van deze aandoeningen verergeren en ongemak veroorzaken. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een dermatoloog voordat je de sauna gebruikt.

Ook als je zwanger bent, is het verstandig om het gebruik van de infrarood sauna te vermijden. De hitte kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Het is het beste om te wachten tot na de zwangerschap voordat je weer gebruik maakt van de sauna.

Daarbij is het in de volgende gevallen ook goed om de infrarood sauna te vermijden:

  • bij een beroerte
  • bij ernstige hartadervernauwing
  • in geval van een recente hartaanval
  • onstabiele hartkwalen
  • hersentumoren
  • lupus
  • multiple Sclerose

Telkens is het aangeraden om even met uw dokter te overleggen, in functie van uw specifieke medische toestand.

Siliconenimplantaten schadelijk door gebruik infrarood sauna

Een potentieel gevaar kan optreden als personen met siliconenimplantaten een infrarood sauna gebruiken. Siliconen kunnen infrarood warmte absorberen. Het gebruik van een Finse sauna is in dit meeste gevallen wel mogelijk, doordat hier de warmte ontstaat door middel van hete lucht. Personen met een siliconen implantaat moeten eerst navraag doen bij hun arts om navraag te plegen of het verantwoord is een infrarood cabine te gebruiken.

Actieve reuma en infrarood sauna

Infrarood cabines in combinatie met reuma klachten worden in de meeste gevallen als zeer positief ervaren. Klinische studies tonen aan dat er tot 80% pijnreductie kan optreden bij regelmatig gebruik van de infrarood sauna. Het enigste nadeel wat reuma patiënten kunnen ondervinden aan het gebruik van een infrarood sauna is wanneer de reuma zich in een actieve fase begeeft. In die periode kunnen er ontstekingen ontstaan en is het belangrijk rust te houden. Er zijn patiënten die in de actieve fase van de reuma voorkeur geven aan koeling van de gewrichten. Klik hier voor meer informatie over reumatische klachten en gebruik van de infrarood sauna.

Gun jezelf een SuperSauna

Met onze kennisgids proberen we u een stap verder te helpen bij de aankoop en beschrijven we waar u op moet letten bij de aankoop van een infrarood sauna.

Download de gratis kennisgids

Bezoek een showroom

SuperSauna is marktleider in Nederland en België met de hoogste klanttevredenheid in de branche. Bezoek een van onze 6 vestigingen in de Benelux.

Bekijk alle showrooms

Kennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna'sKennisbank met informatie over infraroodcabines en sauna's